Fitxa tècnica
Temàtica
El nou espai museístic de Sant Fruitós de Bages, creat a l’edifici Cal Casajuana consta d’un discurs museístic en l’àmbit del vi i la viticultura a la comarca del Bages.
L’exposició es divideix en 4 àmbits centrals: una introducció a la mostra, la vinya, el celler i l’anís. A banda també inclou dos propostes paral•leles que parlen sobre la memòria viva i l’evolució de Sant Fruitós de Bages.
La visita guiada comença amb una introducció a la història de la vinya al Pla de Bages i l’experiència de la verema fa 100 anys amb la projecció d’imatges històriques de les feines a la vinya per tal de transportar el visitant dins d’aquest paisatge. A continuació es descobreix la importància de les barraques de pedra seca i com aquestes van ser cabdals per elaborar el vi a peu de vinya, economitzant el transport i el temps.
Aquesta museïtzació planteja un projecte trencador i modern on el visitant deixa de ser un mer espectador per endinsar-se en l’ambient, fent que visqui la història en la seva pròpia pell, transportant-lo a una època concreta. Per aconseguir aquest fet vivencial s’han utilitzat les noves tecnologies amb projecció d’imatges, sons i olors.
Una altra part del museu s’ha dedicat a les destil•leries i els licors que es realitzaven en dues empreses de destil•lats del poble i una fassina a Torroella de Baix.
El Col•lectiu de Recerca Històrica és qui ha fet possible la conservació i preservació de les peces que s’hi poden veure.