Actrius Catalanes segle XX, Palau Robert l Expomon

Realitzacions

ACTRIUS CATALANES DEL SEGLE XX (Barcelona)

Any: 2015
Client: Generalitat de Catalunya
Ubicació: Palau Robert - Barcelona
Superfície: 400m2
Tipus: Exposició Temporal
Treballs: Producció i Muntatge de l'exposició "Actrius catalanes del segle XX". Inclou la construcció de panells grafics retroiluminats, cortines, urnes de  metacrilat, vitrines, estructures metal·liques, audiovisuals, pantalles interactives, instal·lació elèctrica, il·luminació, gràfica, moqueta, fusteria i pintura.

Dissenyador: Isabel López Viralta


Temàtica

L’exposició “Actrius catalanes del segle XX” que es presenta al Palau Robert posa en relleu el protagonisme d’aquest col·lectiu a l’escena durant el segle XX. Un fenomen contemporani que es vincula amb la modernitat, una manifestació cultural bàsicament occidental.
El paper destacat de la dona, tant en el teatre com en altres àmbits al segle XX, reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de profundes transformacions culturals El protagonisme creixent de les dones coincideix amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país.
Les actrius catalanes han representat, després de superar la condició gairebé de maniquí o d’atractiu de cartell, tots els papers de l’auca (empresàries, directores, estrelles, etc.). El teatre actual no seria el mateix sense un segle XX amb un protagonisme rellevant de les dones.
El relat expositiu porta a l’aproximació a grans actrius com ara  Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña, Emma Vilarasau, entre moltes altres. Aproximació que es  concreta des de diverses perspectives, que passen tant pels rols que han protagonitzat com pel record deixat a la premsa o les il·lusions i les connotacions que han representat en cada moment històric.